Om oss & kontaktuppgifter!

Om oss!!

Vi som har Kennel Lillhamras heter Helena och Lasse Wieland och vi har båda haft hundar och andra djur i många år. 

Helena hette tidigare Rågfeldt i efternamn och har under kennelnamnet Lillhamras tidigare fött upp både Keeshond och Tysk Spets/Kleinspitz. Med Kleinspitzarna var Helena var först, och då den enda, i Sverige, med att importera och föda upp particolour (fläckiga) och gråschatterade Kleinspitz. Kenneln var mycket framgångsrik i utställningsringarna och hundar från Lillhamras fick flera år i rad utmärkelsen "Årets Kleinspitz", samt att Helena blev "Årets Uppfödare" (av Kleinspitz) några gånger.  

Helena är utbildad ringsekreterare och ha varit mycket aktiv som det sedan 1995. Utöver de raser Helena har uppfött upp, har hon haft flera andra raser bla Border collie, Bichon Frisé, Löwchen och Shih-tzu, då hon tycker det är mycket kul att lära om de olika rasernas mentalitet och rasstandard. Helena har även under 2020 tagit examen som Id-märkare för chipmärkning av hundar och katter.
Lasse har haft bla Cocker Spaniel, Schäfer och Doberman. Flera av dessa hundar har varit omplaceringshundar, där ägaren inte har klarat av hunden. Hundarna har istället fått ett långt och lyckligt liv hos Lasse.  Gemensamt har vi därför en ganska bred kunskap om olika raser och dess olikheter. 

När vi träffades var vi båda två utan hund, men eftersom vi båda har ett stort hundintresse flyttade Smile (Fraytal' Starts With A Smile) och Jay (Easy The Idol) hem till oss, men då enkom som sällskap. 2018 började vi fundera på att börja med avel av Aussie och det tog inte lång tid tills köpte vi tre tikar som är början vår uppfödning av denna underbara ras. Sista åren har vi även återinskaffat Tysk Spets/Kleinspitz, som Lillhamras kommer att börja föda upp igen. 

För oss är det viktigt att alla våra hundar fungerar i en flock och samtliga bor och lever med oss i vårt hus. 
Vårt mål är att ta fram sunda, mentalt stabila, sociala och nyfikna hundar, utan större jaktintresse.
Vi vill ha en bra kontakt med våra valpköpare och vill helst att ni kommer på ett besök, men telefonkontakt fungerar också om avstånden är långa. Vi har inget direkt kösystem, utan vi utgår från de som har visat seriöst intresse i vår kennel och våra valpar. Sedan försöker vi passar ihop rätt köpare med rätt valp, efter de önskemål som valpköparna har. 

Vi arrangera uppfödar MH för våra kullar när dom är drygt ett år, för att utvärdera vårat avelsresultat och uppskattar att blivande valpköpare har ett intresse att deltaga i dessa. Varje år arrangerar vi en eller två kennelträffar för våra valpköpare. 
Bilder från vår kennelträff den 6 September 2020, hittar ni om ni klickar på knappen nedan. 

Har ni några frågor eller funderingar är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss. Se info nedan. 

Vill ni se fler bilder på våra hundar så finns vi på Facebook, sök på Kennel-Lillhamras-Australian-Shepherd-Uppfödning. 

Välkomna till vårt nya hus

Helena med Jay & Smile


Tre av våra avelstikar, Merlie, Ziva & Dessie.

DNA Information

Med DNA tester kan man idag utesluta om en hund genetisk har eller kan vara bärare av flera sjukdomar.
Här är några av de sjukdomar som man kan testa på Australian Shepherd. Många hundar är genetiskt fria genom att dess föräldrar är testade (genom arv). 

MDR1-gene defect (MDR1)= Överkänslighet mot vissa nervmediciner. 
Hereditary cataract (HSF4)=Ärftlig katarakt (ögonsjukdom som liknar gråstarr)
Progressive retinal atrophy (prcd-PRA)=Näthinnesjukdom
Collie eye anomaly (CEA)=Ögonsjukdom
Neuronal Ceroid Lipofuszinosis (NCL)=Neurologisk sjukdom 
Degenerative Myelopathy (DM)=Neurologisk sjukdom

Man markerar sjukdomarna med +/+ (clear)om hunden är fri från sjukdomen, med +/- (carrier) om hunden är bärare av genen eller -/- om hunden har sjukdomen gentiskt. 

Hitta till oss

Kontaktformulär

Adress

Kennel Lillhamras
Vallby Hånningby 11
745 98 Enköping

E-mail:
lillhamraskennel@gmail.com

Ring oss

Helena på 073-500 64 92 (helst dagtid)