Om oss & kontaktuppgifter!

Om oss!!

Vi som har Kennel Lillhamras heter Helena Rågfeldt och Lasse Nilsson. Vi har båda haft hundar och andra djur i många år. 

Under kennelnamnet Lillhamras har Helena fött upp både Keeshond och Tysk Spets/Kleinspitz. Med Kleinspitzarna var Helena var först, och då den enda, i Sverige, med att importera och föda upp parti-color och gråshcatterade Kleinspitz. Kenneln var mycket framgångsrik i utställningsringarna och hundar från Lillhamras fick flera år i rad utmärkelsen "Årets Kleinspitz", samt att Helena blev "Årets Uppfödare" (av Kleinspitz) några gånger.  

Helena är utbildad ringsekreterare och ha varit mycket aktiv som det sedan 1995. Utöver de raser Helena har uppfött upp, har hon haft flera andra raser bla Border collie, Bichon Frisé, Löwchen och Shih-tzu, då hon tycker det är mycket kul att lära om de olika rasernas mentalitet och standard. Lasse har haft bla Cocker Spaniel, Schäfer och Doberman. Flera av dessa hundar har varit omplaceringshundar, där ägaren inte har klarat av hunden. Hundarna har istället fått ett långt och lyckligt liv hos Lasse.  Gemensamt har vi därför en ganska bred kunskap om olika raser och dess olikheter. 

När vi träffades var vi båda två utan hund, men eftersom vi båda har ett stort hundintresse flyttade Smile (Fraytal' Starts With A Smile) och Jay (Easy The Idol) hem till oss, men då enkom som sällskap. Eftersom jag har hållit på med avel tidigare i många år så låg tanken på avel och grodde hos oss båda. Hösten och vintern 2018 köpte vi tre tikar som vi planerar att börja vår uppfödning av denna underbara ras. I januari 2020 kompletterade vi kenneln med ytterligare en ras, Keeshond. Vi håller därför tummarna att Lillhamras kommer att föda upp Keeshond igen. 

För oss är det viktigt att alla våra hundar fungerar i en flock och samtliga bor och lever med oss i vårt hus. 
Vårt mål är att ta fram sunda, mentalt stabila, sociala och nyfikna hundar, utan jakt intresse.
Vi vill ha en bra kontakt med våra valpköpare och vill helst att ni kommer på ett besök, men telefonkontakt fungerar också om avstånden är långa. 
Vi har önskemål om att alla valpar från oss gör ett MH och vi kommer att arrangera uppfödar MH för våra kullar när dom är drygt ett år, för att utvärdera vårat avelsresultat. 

Har ni några frågor eller funderingar är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss. Se info nedan. 

Vill ni se fler bilder på våra hundar så finns vi på Facebook, sök på Kennel-Lillhamras-Australian-Shepherd-Uppfödning. 

Helena, Lasse och Helenas son Johan med Jay och Smile framför vårt hus.

Helena med Jay & Smile


Tre av våra avelstikar, Merlie, Ziva & Dessie.

DNA Information

Med DNA tester kan man idag utesluta om en hund genetisk har eller kan vara bärare av flera sjukdomar.
Här är några av de sjukdomar som man kan testa på Australian Shepherd. Många hundar är genetiskt fria genom att dess föräldrar är testade (genom arv). 

MDR1-gene defect (MDR1)= Överkänslighet mot vissa nervmediciner. 
Hereditary cataract (HSF4)=Ärftlig katarakt (ögonsjukdom som liknar gråstarr)
Progressive retinal atrophy (prcd-PRA)=Näthinnesjukdom
Collie eye anomaly (CEA)=Ögonsjukdom
Neuronal Ceroid Lipofuszinosis (NCL)=Neurologisk sjukdom 
Degenerative Myelopathy (DM)=Neurologisk sjukdom

Man markerar sjukdomarna med +/+ (clear)om hunden är fri från sjukdomen, med +/- (carrier) om hunden är bärare av genen eller -/- om hunden har sjukdomen gentiskt. 

Hitta till oss

Kontaktformulär

Adress

Kennel Lillhamras
Östanvindsvägen 8
761 11 Bergshamra

E-mail:
lillhamraskennel@gmail.com

Ring oss

Det går naturligtvis bra att ringa till oss.

Du når Helena på 073-500 64 92.